ivo1 Svet24.si

»Če bi Jernej Šugman dvakrat, trikrat rekel ne,...

Eli Hart, Tory Hart Svet24.si

Ustavili so jo in v prtljažniku našli truplo ...

počivalšek Necenzurirano

Stotisoče evrov za nedelujoče aplikacije akterju...

lojze peterle pl1 Reporter.si

Lojze Peterle: Janša je odprl vse mogoče fronte,...

doncic Ekipa24.si

Morali so držati Dončića! Zgodilo se je po ...

antonija-in-srećko Njena.si

Antonija in Srećko slavila prvo obletnico poroke

tavares Ekipa24.si

Opa! 'Mi smo Maribor!' tudi z vrha 'nove' ...

Trenutno se predvaja

ALONE

Slike Mateja Čepina govorijo univerzalni jezik

_Matej Čepin v Generali galeriji

Gledalce na Čepinovih slikah pritegnejo skrivnostni in na svojstven način mračni pravljični liki v čarobnih pokrajinah in stavbe, polne nenavadne simbolike. »Na razstavljena dela Mateja Čepina in njihovo motiviko kot zelo pomemben element na različne načine vplivajo filmske zgodbe in prizori, ki temeljijo v svetovni pop kulturi. V njegovih delih lahko najdemo vzporednice s filmi Stanleya Kubricka in Davida Lyncha,« je na odprtju razstave povedal umetnostni zgodovinar Vladimir P. Štefanec. »Slike Mateja Čepina lahko gledamo na podoben način kot filmske sekvence. Poljubno jih lahko sestavimo v zgodbo, ko prepoznamo notranjo logiko, ki jih povezuje. Iz slik sije hladno, zimsko vzdušje z ogolelimi drevesi, a v njih vidimo potencial za življenje. Izzivajo nas k vprašanju, ali lahko iz njih izide nova rast, novo življenje,« pojasnjuje Štefanec, ki je označil Čepina kot izjemnega slikarja, »Tisnikarja 21. stoletja«.

Generali galerija redno gosti razstave uveljavljenih sodobnih vizualnih umetnikov in podpira mlade ustvarjalce. Kot je povedal Matija Šenk, član uprave zavarovalnice Generali, je Čepinova razstava slik že 30 po vrsti, ki jih od leta 2015 v galeriji pripravljajo pod pokroviteljstvom zavarovalnice. Poudaril je še, da je dogajanje v galeriji sestavni del trajnostne usmeritve zavarovalnice Generali, ki v okolju, kjer posluje, podpira številne projekte in svojo družbeno odgovornost izkazuje tudi z negovanjem likovne dediščine, podporo umetnosti in promocijo slovenskih umetnikov. Program galerije oblikuje in vodi kustosinja, umetnostna zgodovinarka Petra Bizilj Silva.

Razstava bo v Generali galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani na ogled vse do 2. septembra 2022.
Za obiskovalce je galerija odprta med delovniki od 8. do 18. ure. Vse razstave, ki jih pripravljajo v Generali galeriji, so na ogled tudi v virtualni galeriji.

Dela Mateja Čepina so bila v Generali galeriji prvič predstavljenav okviru razstave umetniške skupine Divji v srcu (Jurij Kalan, Aleksij Kobal, Silvester Plotajs-Sicoe in Matej Čepin), avtor pa se je do zdaj predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim drugo nagrado na 4. bienalu slik malega formata v Ljutomeru leta 2006, leta 2008 veliko odkupno nagrado mednarodnega slikarskega Ex-tempora v Piranu in leta 2009 nagrado grand prix mednarodnega slikarskega Ex-tempora v Piranu. Za nagrado grand prix je bil nominiran štirikrat, v letih 2008, 2009, 2013 in 2016. Od leta 2017 ima status samozaposlenega na področju kulture, deluje pa tudi kot kurator in organizator razstav drugih likovnih ustvarjalcev. Živi in dela v Celju.

_Trojanski konj, 2021. olje, les, 16,5 x 27,2 cm.jpg
Trojanski konj, 2021. olje, les, 16,5 x 27,2 cm
Media24