GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Trenutno se predvaja

OF THE NIGHT

Skupina Generali z rastjo rezultata iz poslovanja, stabilnim čistim rezultatom, z izjemo slabitve ruskih naložb, in trdnim kapitalskim položajem

Philippe Donnet_Skupina Generali

Glavni izvršni direktor Skupine Generali Philippe Donnet je dejal: »Dobri rezultati poslovanja Skupine Generali dokazujejo, da je naša osredotočenost na izvajanje strateškega načrta »Vseživljenjski partner 24: Spodbujanje rasti« pravi način za doseganje trajnostne rasti in povečanje dobičkonosnosti poslovanja. Te rezultate nam je uspelo doseči v vse bolj negotovih geopolitičnih in makroekonomskih razmerah, pri čemer so bile naše stranke in njihove potrebe vedno na prvem mestu. V prihodnjih mesecih bomo še naprej v celoti zavezani k izvajanju svojega triletnega načrta, saj krepimo vodstveni položaj naše Skupine kot globalne zavarovalnice in upravitelja premoženja.«

Milano – Na sestanku, ki mu je predsedoval Andrea Sironi, je upravni odbor Assicurazioni Generali potrdil konsolidirano polletno finančno poročilo Skupine Generali za leto 2022.

Obračunane kosmate premije so se zaradi pozitivne rasti v segmentu Premoženjska in nezgodna zavarovanja povečale na 41.880 milijonov EUR (+2,4 %).

Čisti prilivi na področju Življenjska zavarovanja so bili stabilni v višini 6.240 milijonov EUR. Zmanjšanje (za 7,9 %) je bilo posledica segmenta varčevalnih produktov, skladno s strategijo Skupine za repozicioniranje portfelja Življenjska zavarovanja ter posebnih veljavnih ukrepov za upravljanje obstoječih zavarovalnih polic. Rast sta zabeležila segmenta riziko zavarovanj (+7,0 %) in produktov z naložbenim tveganjem (+2,1 %).

Tehnične rezervacije za področje Življenjska zavarovanja so dosegle 419,2 milijarde EUR (nižje za 1,2 % v primerjavi s poslovnim letom 2021).

Poslovni rezultat je še naprej rastel in dosegel 3.140 milijonov EUR (+4,8 %), zahvaljujoč pozitivnemu razvoju na področjih Življenjska zavarovanja, Premoženjska in nezgodna zavarovanja ter Holding in drugi poslovni segmenti.

Poslovni rezultat področja Življenjska zavarovanja je močno rastel (+17,1 %) in odražal odlično tehnično donosnost, ki jo je potrdila tudi stopnja donosa novih zavarovanj v višini 5,23 % (+0,59 odstotne točke).

Prav tako se je povečal poslovni rezultat na področju Premoženjska in nezgodna zavarovanja (+3,0 %). Kombinirani količnik je znašal 92,5 % (+2,8 odstotne točke), kar je predvsem posledica višjega škodnega količnika in vpliva hiperinflacije v Argentini. Brez upoštevanja te države bi kombinirani količnik znašal 91,9 % (89,4 % v prvem polletju leta 2021).

Poslovni rezultat področja Upravljanje s sredstvi in premoženjem je znašal 503 milijone EUR (nižji za 3,3 %). Zmanjšanje je bilo izključno posledica zmanjšanja provizij za uspešnost poslovanja pri družbi Banca Generali, povezanih z gibanjem finančnih trgov. Poslovni rezultat upravljanja s premoženjem se je povečal za 6,2 %.

Poslovni rezultat na področju Holding in drugih poslovnih segmentih je rastel predvsem zaradi uspešnosti poslovanja z nepremičninami.

Rezultat, ki ni neposredno povezan s poslovanjem, je znašal -713 milijonov EUR (-496 milijonov EUR v prvem polletju 2021). Rezultat iz naložb, ki niso povezane s poslovanjem, je znašal -168 milijonov EUR (48 milijonov EUR v 1. polletju 2021), predvsem zaradi višjih slabitev naložb, razvrščenih kot na voljo za prodajo, zlasti ruskih naložb, in nižjih čistih realiziranih dobičkov2.

Čisti rezultat je znašal 1.402 milijona EUR (1.540 milijonov EUR v prvem polletju leta 2021), na kar so vplivale slabitve ruskih naložb v višini 138 milijonov EUR. Brez upoštevanja tega vpliva bi bil čisti rezultat stabilen pri

Skupna sredstva Skupine v upravljanju so znašala 635,4 milijarde EUR (nižje za 10,5 % v primerjavi poslovnim letom 2021) in so odraz delovanja na finančnih trgih, kljub pozitivnim čistim prilivom.

Lastniški kapital delničarjev Skupine je znašal 19.078 milijonov EUR (nižji za 34,9 % glede na poslovno leto 2021). Do spremembe je prišlo zaradi zmanjšanja rezerv, na voljo za prodajo, v višini 10.876 milijonov EUR, kar v glavnem izhaja iz dviga obrestnih mer na državnih in podjetniških obveznicah ter zaradi plačila dividende za leto 2021 v višini 1.691 milijonov EUR.

Kapitalski položaj Skupine je izjemno trden, saj je količnik kapitalske ustreznosti znašal 233 % (227 % za poslovno leto 2021).

NAPOVEDI

Prvo polovico leta 2022 so na trgih zaznamovali trije dejavniki: vojna v Ukrajini, ki je povzročila tudi znatno zvišanje cen energentov in surovin, strah pred inflacijo in recesijo ter zaostrovanje denarnih politik centralnih bank.

Zato ima lahko na svetovni zavarovalniški sektor vpliv negotovost zaradi upočasnitve gospodarske rasti, ki lahko preraste v recesijo, povečanje inflacije in tveganje eskalacije po ruskemu napadu na Ukrajino ter širjenje novih različic koronavirusa.

V zvezi s tem Skupina potrjuje in nadaljuje svojo strategijo za ponovno uravnoteženje portfelja Življenjskih zavarovanj, da bi z učinkovitejšim dodeljevanjem kapitala še povečala njegovo donosnost, tudi zaradi nadaljnjega zviševanja obrestnih mer. Poenostavitev in inovativnost bosta še naprej ključnega pomena, ob uvedbi vrste modularnih produktnih rešitev, zasnovanih za posebne zahteve in nove potrebe strank, ki se tržijo prek najprimernejših, najučinkovitejših in najsodobnejših distribucijskih kanalov. Na področju Premoženjska in nezgodna zavarovanja je cilj Skupine na zrelih zavarovalnih trgih, na katerih posluje, čim bolj povečati dobičkonosno rast, zlasti na področju ostalih premoženjskih zavarovanj, in vzporedno s širjenjem prisotnosti in ponudbe pridobiti položaj na trgih z velikim potencialom rasti. Nadalje v okviru, na katerega vpliva rastoča inflacija in pričakovano povečanje stroškov upravljanja terjatev, Skupina načrtuje poleg že sprejetih, še dodatne prilagoditve cen. Na področju Upravljanje s sredstvi in premoženjem se bodo po eni strani nadaljevale dejavnosti upravljanja s premoženjem, opredeljene v novem načrtu, s ciljem razširitve kataloga produktov, zlasti za nepremičnine in zasebno premoženje, ter povečanja pristojnosti za porazdelitev; po drugi strani se bo skupina Banca Generali osredotočila na cilje glede velikosti, donosnosti in prejemkov delničarjev, opredeljenih v strateškem načrtu, ki je bil objavljen februarja.

V zvezi z naložbeno politiko Skupina potrjuje dodelitev sredstev, katerega cilj je zagotoviti skladnost z odgovornostmi do zavarovalcev in konsolidirati tekoče donose ter naložbe v zasebno premoženje in nepremičnine, da bi prispevala k diverzifikaciji in donosnosti portfelja.

Kljub razvijajočemu se makroekonomskemu scenariju zaradi poslovnih ukrepov, ki so bili sprejeti za okrevanje in ohranjanje donosnosti ter zaradi uveljavljanja strateških pobud, Skupina potrjuje svojo zavezo za trajnostno rast, izboljšanje svojega profila dobička in usmerjenosti v inovacije, da bi v obdobju 2021–2024 dosegla skupno letno stopnjo rasti dobička na delnico med 6 % in 8 %, ustvarila neto denarni tok na podlagi lastniškega deleža, ki bo v obdobju 2022–2024 presegal 8,5 milijarde evrov in delničarjem v obdobju 2022–2024 izplačala kumulativno dividendo v višini med 5,2 milijarde in 5,6 milijarde evrov.

Podrobnejši podatki so vam na voljo v celotnem sporočilu za medije Skupine Generali, ki je dostopno na povezavi:

https://www.generali.com/media/press-releases/all/2022/Consolidated-Results-as-of-30-June-2022-Press-Release

----------------------------------------------------------------------------------------

GENERALI, d. d., ki je v Sloveniji prisoten od leta 1997 in letos obeležuje 25-letnico, je vodilna mednarodna zavarovalnica v Sloveniji in del Skupine Generali. Skupina Generali je eden največjih svetovnih ponudnikov zavarovanj in upravljanja premoženja. Ustanovljena je bila leta 1831, prisotna je v 50 državah sveta, s skupnim prihodkom od premij, ki je leta 2021 obsegal 75,8 milijard evrov. S skoraj 72.000 zaposlenimi po vsem svetu in 67 milijoni strank ima Skupina vodilni položaj v Evropi in vedno bolj pomembno pozicijo na trgih Azije in Latinske Amerike. V Avstriji, Srednji in Vzhodni Evropi deluje Skupina preko svoje regionalne pisarne v Pragi. V 12 državah je ena izmed treh glavnih zavarovalnic. Ob zavezi k

trajnostnemu delovanju je Generalijeva ambicija postati vseživljenjski partner svojim strankam, ki ponuja inovativne in prilagojene rešitve v edinstveni distribucijski mreži.